Padlevettregler

Padlevettregler

1. Bruk padlevest.
Vesten er en selvfølgelig del av bekledningen. Vesten skal være CE-godkjent.

2. Vær synlig, men ikke stol på at du blir sett.
Bruk farger som synes og gjerne refleks. Vær likevel oppmerksom og opptre defensivt. Det nytter lite å ha rett om du ikke blir sett. Skipsleden skal krysses på tvers. Hold god avstand til store fartøy. Bruk lys når du padler i mørket.

3. Vær bevisst egne ferdigheter.
Velg turmål, kajakk og utstyr du vet at du mestrer, (bruk Padlestigen til hjelp). Si alltid i fra om du nærmer deg en grense for hva du mestrer. Padle nærme land, helst i følge med andre. Tren jevnlig på redningsøvelser.

4. Les værmeldingen.
Respekter vær og farvann. Du er utsatt i en kajakk, og turen kan bli mer krevende enn forutsatt hvis det blåser opp. Kulde og motvind tapper krefter. Værmeldingen stemmer ikke alltid, men den er et godt utgangspunkt. Gjør deg kjent med de farvann du padler i.

5. Kle deg etter vanntemperaturen.
Spør deg selv hva konsekvensen blir om du havner i vannet eller om du må padle med våte klær. Kle deg etter det.

6. Vær godt forberedt, selv på korte turer.
Ha alltid med redningsutstyr som førstehjelpsutstyr, pumpe og årepose, ekstra klær og mat i en vanntett pose.

7. Informer andre om turplanen.
Fortelle andre hvor du drar og hvilken tidsramme du har. Ta med mobiltelefon/VHF og øv deg på å bruke den med våte og kalde fingre.

8. Vær sosial.
Hold oversikt og pass på alle. Det er tryggest å padle sammen med andre. Sjekk regelmessig at alle er med. Se etter tegn til usikkerhet, tretthet eller nedkjøling. Si selv i fra om du blir usikker, trett eller kald.

9. Hjelp til med å holde gruppen samlet.
Hold deg nær nok gruppen til å kunne kommunisere. Vær lojal mot turleder og utnevnte hjelpere.

10. Vær et forbilde.
Jo mer erfaring du har jo viktigere er det å være et godt eksempel. Det nytter lite med regler om ikke gode forbilder viser hvordan de følges i praksis. Vær miljøbevisst og husk sporløs ferdsel.